3 prębiotiske opskrifter til vinteren

Oprettet d.

3 prębiotiske opskrifter til vinteren

 

Det er altid godt med et tilskud af mælkesyre bakterier, da disse kan hjælpe med at opretholde balancen i dit mave-tarmsystem.  

Men mælkesyrebakterierne har også brug for de rigtige forudsætninger, for at fungere optimalt. Mælkesyrebakterier har bl.a. brug for ”præbiotika” for at få de bedst mulige betingelser, i vores system.

 

Hvad er præbiotika?

Præbiotika er kostfibre, som vi mennesker ikke selv kan fordøje, men det kan vores mælkesyrebakterier. Præbiotika er en slag føde for dem, som gør at mælkesyrebakterierne stortrives. Præbiotika findes i rigtig mange grøntsager og derfor indtager mange af os det allerede. Det findes blandt andet i løg, hvidløg, porrer, asparges og artiskokker.

Dog er det jordskokken som er en af de mest præbiotiske fødevarer, så den skal du endelig ikke holde dig tilbage med!

 

For at hjælpe dig med at give dine mælkesyrebakterier de bedste forhold, har vi samlet 3 opskrifter med præbiotiske fødevarer.

 

Jordskokkesuppe

Suppe er altid dejligt om vinteren, og i og med at jordskokken er en af de mest præbiotiske fødevarer, så er det jo en helt perfekt kombination!

Opskriften herunder er til 2 personer.

 

Det skal du bruge:

350g Jordskokker

2 store kartofler

1 løg

2 fed hvidløg

½ L hønsebouillon

1 dl piskefløde

Citronsaft

Salg og peber

Du kan evt. stege bacon i tern til at toppe suppen med, eller servere den med fuldkornsflute.

 

Fremgangsmåde:

Skræl kartofler og jordskokker, og skær dem i mindre stykker.

Pil og hak løget.

Sauter derefter kartofler, jordskokker og løg i en gryde, i olie i ca. 5 minutter.

Pil og hak hvidløget og tilføj dem til gryden.

Efter 30 sekunder, hæld bouillon i gryden og lad det simre under låg, i ca. 20 minutter.

Blend derefter suppen glat og tilsæt fløde.

Derefter skal suppen varmes op igen og smages til med citronsaft, salt og peber.

 

Nu er suppen klar til at blive serveret.

 

 

Risotto med porre og asparges

Risotto er en fantastisk ret, og den kan passe til alle årstider, afhængigt af hvad den laves med. Og faktisk er det slet ikke så svært at lave!

Opskriften herunder er til 2 personer

 

Det skal du bruge:

1 løg

2 fed hvidløg

2 spsk. Olivenolie

180g risottoris

1 glas hvidvin

¾ L grøntsagsbouillon

1 porre

6 asperages

Evt. en håndfuld svitsede østershatte og reven parmesan, til at toppe retten med.

 

Fremgangsmåde:

Pil og hak løg og hvidløg, og sauter dem i olie i en gryde, indtil de er klarer.

Tilsæt risene og svits dem kort.

Hæld derefter hvidvin i gryden og lad det koge ind.

Tilsæt den kogende bouillon lidt ad gangen, samtidig med at du rør undervejs.

Lad risene langsomt suge væden til sig og derefter simre under låg i ca. 20 minutter.

Rør i risene med jævne mellemrum og tilføj mere væske hvis risene sætter til i bunden.

Skær asparges og striml porrerne, og kom dem derefter i gryden, så de kan koge med de sidste 5 minutter.

 

Derefter er din risotto klar til servering.

 

 

Kogte artiskokker

Artiskokker kan godt være lidt specielle at spise, så vi starter med et lille tip hvis du aldrig har spist dem før. Der sidder en masse ”kød” på bladene, som du brækker af selve artiskokken. Bid nede ved stokken og træk derefter bladet ud af munden og nyd det lækre kød. Når alle bladende er spist, vil artiskokhjertet komme frem og det er virkelig den bedste del!

Denne opskrift er til 2 personer.

 

Det skal du bruge:

1 artiskok

¼ citron

Olivenolie

Salt og peber

Evt. parmesan til at rive udover artiskokhjertet.

 

Fremgangsmåde:

Knæk stokken af artiskokken og kom artiskokken ned i kogende vand.

Tilsæt salt og den ¼ citron – med skal på.

Kog derefter artiskokken i 25-30 minutter, husk at det gerne må koge kraftigt.

 Efter kogning kan artiskokken tages op, og man kan fjerne de midterste hjerteblade.

”Hårene” sidder nede i midten af artiskokken og dem kan du nu fjerne, dog skal du være opmærksom på ikke at fjerne selve hjertet.

Dryp lidt olivenolie udover artiskokken, sammen med lidt salt, og så er den klar til at blive serveret.

Når man når indtil hjertet, kan man drysse det med lidt parmesan.

 

 

 

 

Med disse opskrifter får du virkelig god mad, samtidig med at fødevarerne er præbiotiske. Det er da Win-Win!