Sådan opnår du en mave i balance!

Vidste du, at op mod 80% af vores immunsystem sidder i tarmene? En sund tarm, og dermed en sund mave i balance, spiller derfor en afgørende rolle for vores generelle sundhed og trivsel. Alligevel er det ofte et overset emne, når vi taler om velvære. Med over 700 forskellige bakteriearter i vores tarm synes vi dog, at det er et vigtigt emne at tage op. For hvordan opnår vi egentlig den nødvendige balance for vores mave-tarmsystem? Lad os sammen kigge nærmere på, hvordan vi kan skabe harmoni i denne essentielle del af vores krop.

Hvad er en ‘mave i balance’?

Dette spørgsmål, er der faktisk ikke bred enighed om blandt forskere. En sund tarm varierer nemlig fra person til person og kan se vidt forskelligt ud. Det hænger nemlig sammen med alle de faktorer, der er med til at ‘forme’ det bakterielle miljø i vores tarm, såsom: 

Hvad vi spiser, om vi ryger, hvor i verden vi befinder os, hvordan vi er født, om vi tidligere har været på penicillin, om vi er stressede, m.m.  

Alle disse faktorer er nemlig med til at forme vores mikrobiom – det bakterielle økosystem som vores tarmbakterier lever i, samt de bakterier, der findes der. 

En sund tarm, kan derfor se meget forskelligt ud, men noget af det, der har betydning er sammensætningen og mangfoldigheden af de bakterier, der lever i tarmen, viser forskning. Flere studier tyder nemlig på, at en rig diversitet af bakterier i tarmen er gavnlig for helbredet og hjælper med at holde vores mave i balance. 

Vores tarmbakterier: Samlet set og hver for sig  

For at forstå denne mave-tarm ‘balance’ er det vigtigt at forstå, hvordan vores immunsystem virker. Bakterierne i vores tarmsystem udgør som nævnt op mod 80% af vores immunforsvar. De lever og arbejder sammen i et økosystem, hvor de har forskellige roller, og hvor mængden af diversiteten af bakterier er vigtig for at styrke den overordnede ‘profil’. 

Forskellige tarmbakterier har nemlig forskellige funktioner, der er med til at skabe og opretholde balancen i vores mikrobiota. Hvis vores immunforsvar f.eks. bliver mødt med sygdomsfremkaldende bakterier, så vil den “scanne” hele vores mikrobiom (det bakterielle miljø), for at finde den rigtige kandidat til opgaven (Forum, 2018, s. 65). 

Ligeledes udgør måden hvorpå vores tarmbakterier interagerer med hinanden også en vigtig rolle, det viser et nyere dansk studie (Uhrenholt, 2016). Med et eksempel fra fodboldens verden, illustrerer dansk lektor fra DTU Henrik Bjørn Nielsen dette sammenspil med følgende analogi:

Det er lidt ligesom, hvis (Cristiano) Ronaldo kom til en klub i 3. division. Så ville deres stjerneangriber enten ryge på bænken eller skulle finde sig en anden position at spille på. Det er cirka det samme hos tarmbakterierne”, forklarer han.

I forhold til bakterier, så kan der f.eks. være to bakteriearter, som begge vil bruge et bestemt næringsstof i tarmen. Hvis den ene bakterie er meget bedre og hurtigere til at optage næringsstoffet end den anden, så har vi en “Ronaldo-situation”, hvor den langsomme bakterie i stedet for at konkurrere lukker aktiviteten ned og måske prøver noget andet (Uhrenholt, 2016). 

Mængden, diversiteten, men også samspillet mellem vores tarmbakterier udgør derfor en afgørende rolle, når de kommer til balancen i vores mave-tarm system, og netop dette er noget af det, som der bliver forsket rigtig meget i indenfor senere år (ibid).

Madens rolle i at skabe balance

Du har muligvis stødt på ordsproget ‘Du er, hvad du spiser,’ hvilket understreger vigtigheden af kosten for vores tarmbakteriers trivsel og sundhed. Mens kosten alene ikke afgør sammensætningen af vores tarmbakterier, spiller den en central rolle i processen. Dette skyldes den betydelige variation, der eksisterer fra person til person i vores tarmbakteriers sammensætning og funktion. Denne variation dannes og påvirkes gennem hele livet af faktorer såsom vores genetik, livsstil, medicinindtag og miljømæssige påvirkninger.

Denne variation betyder også, at to personer i et vægttabsforløb for eksempel ikke vil reagere ens på samme kost og motion. Dette område er genstand for omfattende forskning inden for kost- og forebyggelsesforskning (Novo Nordisk Fonden, 2019).

Kosten spiller en væsentlig rolle, da den direkte påvirker både mængden og sammensætningen af vores tarmbakterier. Adskillige studier viser, at en kost rig på plantebaserede fødevarer og fibre er særligt gavnlig for både tarme og immunsystem, da den fremmer væksten af gavnlige tarmbakterier (Kilde).

Vil du tilføre endnu flere gode bakterier til din tarm end dem, du spiser, kan du med fordel supplere med et kosttilskudsprodukt som vores Denps Mælkesyrebakterier’, eller ‘Denps Probiotics Story’. 

Denne type kost betegnes ofte som ‘præbiotisk’ på grund af dens evne til at understøtte de gavnlige tarmbakterier. Præbiotiske fødevarer fungerer som brændstof til de gode bakterier i vores tarm og skaber optimale betingelser for deres trivsel. Ønsker du at læse mere om, hvilke fødevarer der kan fremme en sundere tarm, så anbefaler vi vores blogindlæg: Sådan skaber du grobund for gode tarmbakterier.

Kilder:

Leave a Reply

Discover more from Denps

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading