fbpx

Din intelligente fordøjelse

Kilder:

  • Forum, H.: “Probiotika – En guide til dine gode bakterier”, (2018). People’s Press.
  • Rasmussen, M.A., Thorsen, J., Dominguez-Bello, M.G. et al. ”Ecological succession in the vaginal microbiota during pregnancy and birth”. ISME J 14, 2325–2335 (2020). https://doi.org/10.1038/s41396-020-0686-3

Fra den ene ende til den anden

Du gør det hver dag. Faktisk flere gange om dagen uden at tænke så meget over det: Du spiser noget … tygger på det. Synker. Maden finder vej ned gennem spiserøret og videre ned i din mave. Gennem tarmen, og så ud i den anden ende. Det kan lyde ret simpelt, men det er ikke helt sådan. Madens rejse fra den ene ende til den anden er én lang fordøjelsesproces, der i bund og grund handler om, at den mad, vi indtager, nedbrydes og optages i vores krop, hvor den giver os energi og næring, så vi kan fungere som mennesker. 

Din fordøjelse er et komplekst system af mikroorganismer, hvor bakterier spiller en væsentlig rolle

Vores krop er intelligent, og et komplekst system af mikroorganismer, enzymer og bakterier arbejder sammen i den proces. Det hele starter i munden, hvor vores spyt er med til at sætte gang i fordøjelsen. Vores mad tygges til en ensartet masse, som let kan passere videre ned gennem halsen og spiserøret for dernæst at lande i mavesækken, hvor saltsyre frigøres. Saltsyren nedbryder de store madmolekyler, og sender den nu suppelignende masse videre ned mod tolvfingertarmen, hvor enzymer og galde nedbryder maden, så den kan optages i tyndtarmen. 

Indrømmet, det lyder måske ikke vildt delikat, men vi synes, det er så interessant! Og det betyder mere, end hvad du måske lige har overvejet, for hvordan din krop har det. For alle næringsstoffer og vitaminer optages i tyndtarmen. Herefter passerer det resterende videre over i tyktarmen, hvor kun meget lidt fordøjelse foregår. Det, der ikke kan fordøjes, er det, som samles i tyktarmen, og som på dets vej gennem tyktarmen bliver mere og mere fast, indtil det ender i endetarmen. Her bliver det, indtil hjernen giver signal om, at nu er det på tide, at det skal ud. Og så går man på toilettet. 

Se bl.a. vores udvalg af probiotika og d-dråber:

Sammenhæng mellem tarme og hjerne

I 2015 udkom Guilia Enders’ meget omtalte bog “Tarme Med Charme”- (en kæmpe anbefaling herfra!). Med denne bog satte den unge tyske forsker fokus på den nyeste forskning, der omhandler vores tarmes indflydelse på vores generelle helbred. Det være både vores fysiske helbred, men også i høj grad vores psykiske. 

Vi kender det f.eks. fra, når vi skal op til en eksamen og måske får tynd mave, eller når vi er forelskede og får ”sommerfugle i maven”. Ifølge Enders tyder meget på, at denne mekanisme også kan fungere den anden vej rundt… altså, at vores tarmtilstand kan påvirke vores sind, hvorfor en tarm i balance måske også kan påvirke vores mentale balance? 

I bogen taler Ender’s også om hvilken rolle vores tarme spiller, i forhold til vores immunsystem, altså at vores bakteriebalance kan hænge sammen med funktionen af vores  immunsystem, hvis der f.eks. er et overtal af skadelige bakterier i tarmen. 

Tag dig kærligt af din tarm

At have en god fordøjelse er altså ikke helt uvæsentligt, men hvordan passer man så allerbedst på sin tarm? Man kan starte med at se nærmere på det, man kommer ned i den. Altså, den mad man indtager… 

Der findes masser af læsning, hvis du vil nørde videre

En simpel søgning på internettet vil lede mod et hav af bøger og artikler om sunde tarme, fordøjelse i topform, og top 10 tarm-venlige fødevarer. Der er masser af gode råd til, hvordan man optimerer sit indre. Men dybest set så ved vi jo godt at vi ikke skal spise en masse sukkerholdige fødevarer, forarbejdet mad osv. I stedet skal vi dyrke motion, drikke rigelige mængder vand og spise varieret. Derudover skal vi også spise rigeligt med kostfibre. fx. fuldkornsprodukter og grove grøntsager. Kostfibre er så vigtige, fordi det kan tage lang tid for tarmbakterierne at nedbryde dem. Tarmbakterierne omdanner fibrene til kortkædede fedtsyrer. De kan gavner immunsystemet, mindske inflammation i kroppen og bidrage til at holde tarmens slimhinde sund. Fibrene har desuden en sublim evne til at binde væske, hvilket kan have betydning for en regelmæssig og sund fordøjelse. Altså derfor endnu en grund til at drikke rigeligt med vand. 

Kilder:

 

  • Enders, Guillia: ”Tarme med Charme” (2015), Peoples Press

 

 

Leave a Reply

%d