fbpx

Derfor skal dit barn have D-Vitamin

Har du et barn i 0-4-årsalderen? Så lyder den nye anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, at dit barn skal have et dagligt tilskud af D-vitamin svarende til 10 µg. Tidligere dækkede anbefalingen kun spædbørn og børn i alderen 2 uger-2 år, men ny forskning viser nu, at også de lidt større børn kan have gavn af samme dagsdosis.  

D-vitaminer til de mindste i familien

Sundhedsstyrelsen har for nyligt opdateret deres anbefaling omkring D-vitamin til børn og voksne. Den nye anbefaling lyder:“…at børn skal fortsætte med D-vitamin dråber hver dag, til de fylder 4 år, og at alle over 4 år skal tage D-vitamin fra oktober til april ” (Sundhedsstyrelsen, 2020). 

Den nye anbefaling kommer på baggrund af en undersøgelse omkring småbørns kost foretaget af DTU, der viser, at børn i 2-3-årsalderen ikke får tilstrækkeligt med D-vitamin gennem kosten (ibid). 

Det skyldes ifølge forskerne, at de portioner mad som børn i 0-4 årsalderen spiser, er så små, at det kan være svært at komme op på den anbefalede indtag af D-vitamin gennem kosten. Den nye anbefaling skal derfor sikre, at børn i 3-4-årsalderen også får den anbefalede mængde D-vitamin. 

D-vitaminmangel hos børn i Danmark

I Danmark er der hvert år mange børn, der døjer med D-vitaminmangel. Særligt i løbet af de lange, kolde og mørke vintermåneder, hvor solens stråler er nærmest ikke-eksisterende, er det vigtigt, at børn får den anbefalede mængde D-vitamin.

D-vitaminmangel ses oftest hos børn i slutningen af vinterperioden, og manglen er som regel størst hos børn med en mørkere hudfarve, da deres hud er naturligt mere afvisende over for solens ultraviolette stråler. Det betyder, at mange børn (og særligt børn med en mørk hudfarve) ikke får den mængde D-vitamin, som de har brug for i løbet af vinterhalvåret. 

Solens ultraviolette stråler har nemlig en afgørende funktion med hensyn til at holde os sunde og raske, da de er med til at omdanne D-vitamin i kroppen, der b.la. er nødvendigt for optagelsen af calcium og fosfat. Og hvad betyder det så? 

Det betyder, at D-vitamin er en nødvendighed for, at kroppen kan optage calcium og fosfat, der er de næringsstoffer, som knoglerne har allermest brug for for at være stærke og sunde. D-vitamin er derfor, med andre ord, med til at understøtte en normal knogledannelse samt kroppens immunforsvar.    

Rakitis som følge af mangel på D-vitamin 

En for stor D-vitaminmangel kan hos spædbørn og børn medføre til rakitis. Rakitis er en knoglelidelse, der forekommer hos spædbørn og børn, der har haft en for stor D-vitaminmangel eller mangel på calcium og/eller fosfat over en længere periode.  

I Danmark og i andre vestlige lande har der indenfor de seneste år været en stigning i antallet af børn, som får rakitis. Det skyldes primært, at der har været en stigning i tilfældene blandt indvandrere, hvis børn har en mørkere hudfarve. Flere danske studier viser bl.a., at børn fra Afrika, Stillehavsøerne og Mellemøsten er blandt nogle af dem, der i høj grad døjer med D-vitaminmangel, hvorfor de skal være særdeles opmærksomme på Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring D-vitamin (Beck-Nielsen m.fl., 2015, s.6).

Ved rakitis ses lidelsen i form af knogleforandringer, der normalt påvirker knoglerne i arme, ben, bækken og rygsøjlen. Rakitis ses i højere grad hos spædbørn og børn, hvis knogler stadig er under udvikling, og derfor har særligt behov for D-vitamin, calcium og fosfat for en sund knogledannelse. 

Heldigvis er der hjælp at hente mht. behandling og forebyggelse af rakitis. Ved symptomer på D-vitaminmangel vil en typisk behandling hos egen læge vare ca. 3 måneder, og den foregår ved, at barnet får et intensivt supplement af D-vitamin for at afhjælpe den akutte mangel i kroppen. 

For at undgå D-vitaminmangel hos spædbørn, så anbefaler Sundhedsstyrelsen faktisk, at du allerede under graviditeten indtager et dagligt tilskud af D-vitamin, da både moderen og fosteret skal have en tilstrækkelig forsyning af D-vitamin og calcium (Sundhedsstyrelsen, 2020).  

Når barnet er er født, vil den efter de første 2 uger kunne begynde at få den anbefalede dagsdosis af D-vitamin. I forbindelse med amning, kan dråberne gives, ved at hælde dem på en lille ske – enten alene eller blandet sammen med modermælken – for at sikre, at barnet får den fulde dagsdosis (Jordemoderforeningen, 2021). 

High&GoGo’s Mælkesyrebakterier med D-dråber 

Som tidligere nævnt har solens ultraviolette stråler stor betydning for både børn og voksne, da de er med til at producere D-vitamin i kroppen. Netop solen er en af de mest effektive kilder til D-vitamin, men da nyfødte og småbørn ikke har godt af direkte sol, er et supplement med D-dråber den perfekte løsning til de mindste i familien – også om sommeren! 

Har du et barn mellem 0-4 år, anbefaler vi derfor, at du prøver vores nye “High&GoGo D-dråber med Mælkesyrebakterier”. Dråberne er et 2-i-1 kosttilskud, der netop dækker de nye D-vitamin-anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. Som noget unikt indeholder vores D-dråber også gavnlige mælkesyrebakterier, der er med til at understøtte barnets fordøjelses- og tarmsystem. 

De gavnlige mælkesyrebakterier, der er tilført vores High&GoGo D-dråber, tilhører bakteriestammen ‘Bifidobacterium animalis subsp. Lactis’, der også kendes som ‘BB-12®’, og er en af verdens mest veldokumenterede mælkesyrebakterier.

Med vores High&GoGo D-dråber får dit barn altså udover den anbefalede dagsdosis af D-vitamin også 1 milliard CFU af gavnlige mælkesyrebakterier af BB-12® stammen, der kan have betydning for barnets fordøjelse, immunforsvar og generelle velbefindende. 

Dråberne er fremstillet i Danmark af vores samarbejdspartner Chr. Hansen og er udviklet på basis af en lækker solsikkeolie af høj kvalitet, der indeholder mindst 80% enkeltumættede fedtsyrer. Dråberne er neutral i smagen, hvilket gør dem perfekte til spædbørn og småbørn. 

Kilder: 

Leave a Reply

%d