fbpx

Børns bakterielle sammensætning

Fødslens betydning for barnets mikrobiom

Koloniseringen af spædbørns mikrobiom starter ved fødslen. Her får barnet, under den vaginale fødsel, overført en række gode bakterier fra moderen (såsom mælkesyrebakterier), når det passerer fødselskanalen. Derfor er netop den vaginale fødsel, naturligt med til at fremme et sundt og alsidigt mikrobiom hos det nyfødte barn (Forum, 2018:130). 

Menneskets bakteriesammensætning, eller mikrobiom, spiller nemlig en afgørende rolle for kroppens funktion, herunder immunforsvaret. Derfor er det også vigtigt at understøtte børns immunforsvar, imens det udvikler sig i de første to til tre leveår. (Rasmussen et. al, 2020).

Kejsersnit

Børn, der er født ved kejsersnit, vil typisk have en lidt anden bakteriesammensætning end børn, der er født vaginalt. De første bakterier som børn, der er født ved kejsersnit møder, er de bakterier, der findes i luften og på det som barnet kommer i kontakt med (ibid). 

Problemet ved disse bakterier er, at de ofte kan være patogene dvs. bakterier, der kan være med til at gøre os syge. Derfor har børn, der er født ved kejsersnit ofte en bakteriesammensætning, der er domineret af bakterier som Staphylococcus og Acinetobacter, hvorimod børn, der er født vaginalt, i højere grad vil have en bakteriesammensætning, der er domineret bl.a. Lactobacillus-bakterier (Forum, 2018:130).

Kvinder med en ukompliceret graviditet, vil derfor altid blive anbefalet at føde vaginalt (så vidt muligt – selvfølgelig!). Skulle det alligevel være nødvendigt, er der heldigvis flere måder hvorpå du, som forældre, kan understøtte dit barns immunforsvar.

Understøt dit barns immunforsvar med High&GoGo

Et nyere dansk studie viser, at selvom børn fødes ved kejsersnit, så fører det ikke nødvendigvis til, at barnet får en forhøjet risiko for diverse sygdomme, så længe mikrobiomet i det første leveår opnår en sammensætning, der ligner mikrobiomet hos børn, der er født vaginalt (Gentofte Hospital, 2020).

I de første to-tre leveår, kan barnet via. kosten nemlig opbygge et sundt og alsidigt immunforsvar. Her kan man eksempelvis understøtte immunforsvaret med et kosttilskud såsom vores High&GoGo D-Dråber med Mælkesyrebakterier, der indeholder et overtal af mælkesyrebakterier samt D-vitamin, der er med til at understøtte børns immunforsvar. Efter to til treårsalderen, vil barnets mikrobiom være mere stabilt, og dermed sværere at påvirke (Rasmussen et.al.,2020). 

Vores High&GoGo D-dråber med Mælkesyrebakterier indeholder Bifidobakterier fra BB-12®-stammen, der er verdens mest veldokumenterede stammen, sammen med 10 mikrogram D-vitamin efter Sundhedsstyrelsens anbefaling for børn i alderen 2 uger til 4 år.  

Hos nyfødte børn findes der nemlig overvejende Bifidobakterier i barnets tarmsystem, men herefter sker der en vækst af Lactobacillus-bakterier, som overføres fra moderen gennem modermælken. Ønsker du at vide mere om modermælk, og dens betydning for barnets immunforsvar, kan du læse mere i vores artikel ”Brystmælk og gavnlige bakterier”.

Ønsker du at købe vores High&GoGo D-dråber?

Dråberne er fremstillet i Danmark af vores samarbejdspartner Chr. Hansen og er smagsneutrale, hvilket gør dem perfekte til småbørn.

Kilder:

  • Forum, H.: “Probiotika – En guide til dine gode bakterier”, (2018). People’s Press.
  • Rasmussen, M.A., Thorsen, J., Dominguez-Bello, M.G. et al. ”Ecological succession in the vaginal microbiota during pregnancy and birth”. ISME J 14, 2325–2335 (2020). https://doi.org/10.1038/s41396-020-0686-3

Leave a Reply

%d